Estate planning: schenkingen
Estate planning is een combinatie van testamenten, huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract en een schenkingsplan. Daar komt van alles bij kijken: fiscale gevolgen, juridische gevolgen (regelingen), sociale gevolgen (familiesfeer) en emotionele gevolgen (bij u zelf). Dat vraagt om een gedegen afweging, waarin u alle voor- en nadelen tegen elkaar kunt afzetten. Een schenkingsplan is een belangrijk onderdeel van uw estate planning. Welk plan voor u geschikt is, hangt af van uw wensen en uw (vermogens)positie. Door een schenkingsplan op te stellen kunt u een aanzienlijke besparing van erfbelasting bereiken. Bijvoorbeeld door bij leven al een deel van uw vermogen aan uw kinderen te schenken. Het geschonken vermogen maakt dan namelijk geen deel meer uit van uw nalatenschap. Door de schenkingen over meerdere jaren te spreiden kunt u optimaal gebruik maken van de vrijstellingen voor de schenkbelasting. Of u kunt door een ‘schenking op papier’ erfbelasting besparen door bijvoorbeeld aan uw kinderen een bedrag schuldig te erkennen dat pas opeisbaar is bij uw overlijden. In feite schenkt u aan uw kind een vordering die u pas bij uw overlijden (of bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot) voldoet.
Een zakelijke schenking, hoe werkt dat?
Zowel een zakelijke lening als een zakelijke schenking zijn vormen van onderhandse leningen. U betrekt er immers geen bank bij, maar spreekt de voorwaarden onderling af. Stel bij het aangaan van een zakelijke lening of schenking, altijd een contract op. Dat is handig voor uzelf en u kunt het desgevraagd aan de belastingdienst overleggen. Hierin noteert u de volgende zaken:
- Hoeveel u leent en het doel van de lening
- Het rentepercentage en de looptijd
- Het betalingsschema
- Of de lening direct opeisbaar is
- Of er vervroegd afgelost kan worden
- Hoe u er als lener financieel voorstaat
Als u een bedrag kunt krijgen dat u niet (volledig) hoeft terug te betalen, of waarover een lagere rente wordt betaald dan op de markt, wordt gesproken van een zakelijke schenking. Zodra u geld leent en daarover de laagste rente betaalt die u bij een commerciële partij zou betalen, of meer, spreken we over een zakelijke lening. De grens tussen een zakelijke lening of schenking is dus de laagste rente die u op de markt zou kunnen krijgen. Let daarbij op dat als u een zakelijke schenking heeft gekregen, u daar mogelijk belasting over moet betalen. Het is altijd verstandig om eerst te onderzoeken hoeveel belasting u zou moeten betalen, het kan namelijk voordeliger zijn om een zakelijke lening af te spreken.
Wat wij voor u kunnen betekenen
Bij FinaTax denken wij graag met u mee. Als gecertificeerd estate planners kunnen wij u goed adviseren over de meest optimale invulling van uw schenkingsplan in combinatie met de erfbelasting voor uw persoonlijke situatie, ook op fiscaal gebied. En als de wet- en regelgeving, uw privé-situatie, uw vermogen of uw ondernemingsvorm verandert, denken we graag met u mee of alle onderdelen van het plan nog goed bij u passen of dat er misschien aanpassingen nodig zijn.
In de aanpak van FinaTax staat een goede, persoonlijke relatie met u voorop. Bij FinaTax draait het namelijk niet alleen om de cijfers, maar juist ook om het verhaal achter die cijfers. Dus ook om u, de ondernemer. U kunt dus altijd op onze betrokkenheid, kennis en ervaring rekenen. Het traject starten we daarom in ieder geval eerst met een diepgaand intakegesprek. We leren u en uw onderneming graag kennen voordat we met uw estate planning aan de slag kunnen gaan.
Meer weten?
Wilt u meer informatie over FinaTax of over onze dienstverlening op het gebied van estate planning? Neem dan contact met ons op voor direct antwoord op uw vraag. Of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mail naar info@finatax.nl en wij nemen direct contact met u op.