Estate planning: samenlevingscontract
Estate planning is een combinatie van testamenten, huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract en een schenkingsplan. Daar komt van alles bij kijken: fiscale gevolgen, juridische gevolgen (regelingen), sociale gevolgen (familiesfeer) en emotionele gevolgen (bij u zelf). Dat vraagt om een gedegen afweging, waarin u alle voor- en nadelen tegen elkaar kunt afzetten. Een samenlevingscontract is een belangrijk onderdeel van uw estate planning. Nu wonen heel veel mensen samen zonder samenlevingscontract. En zolang alles goed gaat zult u niet 1-2-3 behoefte aan een samenlevingscontract hebben. Maar het leven is onvoorspelbaar. Onderlinge ruzie, uit elkaar gaan, overlijden van één van de partners, het kan ook u overkomen. En dan had een samenlevingsovereenkomst veel ellende kunnen voorkomen. Er zijn veel situaties waarin het opstellen van een samenlevingscontract voordelen biedt. Denk aan situaties en voordelen zoals:
- Besparing van erfbelasting door grotere vrijstelling
- Als u onverhoopt uit elkaar gaat dan staan de afspraken al op papier
- Wie krijgt uw erfenis? Partners die niet getrouwd zijn, erven namelijk niet automatisch van elkaar
- Fiscaal partnerschap voor bijvoorbeeld aftrek hypotheekrente
- Het recht op nabestaandenpensioen is geregeld
- Als er kinderen zijn of komen en één van de partners gaat minder werken
Het is dus altijd verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Let er bij het opstellen wel op dat het samenlevingscontract zo optimaal mogelijk wordt ingericht en dat het zo goed mogelijk op uw persoonlijke situatie aansluit.
Samenlevingscontract bij een eigen onderneming
Bent u ondernemer en woont u samen, dan hebben zowel u als uw partner baat bij een goede overeenkomst waarin de gevolgen op juridisch, financieel en fiscaal gebied goed zijn vastgelegd. Een goede samenlevingsovereenkomst bevat in elk geval een regeling van de kosten van de huishouding. Het is belangrijk om daarin de vragen welke kosten u daaronder verstaat, wie in welke mate daaraan financieel bijdraagt en welke gevolgen dit voor ieders eigen financiën heeft te beantwoorden. Ook het definiëren van de term inkomen is van belang. Wordt bijvoorbeeld de gehele winst van de onderneming als inkomsten aangemerkt of slechts een gedeelte daarvan? U moet ook aandacht besteden aan de risico’s die nu eenmaal samenhangen met het ondernemen in relatie tot de privébelangen van u en uw partner. Door te gaan samenwonen ontstaat geen gemeenschap van goederen, zoals bij trouwen, ook niet na verloop van een aantal jaren. Mogelijke schuldeisers kunnen zonder goede samenlevingsovereenkomst, voor u privé grote problemen veroorzaken.
Wat wij voor u kunnen betekenen
Bij FinaTax denken wij graag met u mee. Als gecertificeerd estate planners kunnen wij u goed adviseren over de meest optimale invulling van uw samenlevingscontract voor uw persoonlijke en zakelijk situatie, ook op fiscaal gebied. En als de wet- en regelgeving, uw privé-situatie, uw vermogen of uw ondernemingsvorm verandert, denken we graag met u mee of uw samenlevingscontract nog goed bij u past of dat het contract misschien gewijzigd moet worden.
In de aanpak van FinaTax staat een goede, persoonlijke relatie met u voorop. Bij FinaTax draait het namelijk niet alleen om de cijfers, maar juist ook om het verhaal achter die cijfers. Dus ook om u, de ondernemer. U kunt dus altijd op onze betrokkenheid, kennis en ervaring rekenen. Het traject starten we daarom in ieder geval eerst met een diepgaand intakegesprek. We leren u en uw onderneming graag kennen voordat we met uw samenlevingscontract aan de slag kunnen gaan.
Meer weten?
Wilt u meer informatie over FinaTax of over onze dienstverlening op het gebied van estate planning? Neem dan contact met ons op voor direct antwoord op uw vraag. Of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mail naar info@finatax.nl en wij nemen direct contact met u op.