Estate planning: huwelijkse voorwaarden
Estate planning is een combinatie van testamenten, huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract en een schenkingsplan. Daar komt van alles bij kijken: fiscale gevolgen, juridische gevolgen (regelingen), sociale gevolgen (familiesfeer) en emotionele gevolgen (bij u zelf). Dat vraagt om een gedegen afweging, waarin u alle voor- en nadelen tegen elkaar kunt afzetten. Huwelijkse voorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van uw estate planning. Welke regeling voor u geschikt is, hangt af van uw wensen en uw (vermogens)positie. Er zijn veel situaties waarin het verstandig kan zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Denk aan kwesties als:
- Grote financiële ongelijkheid tussen partners
- Wens van echtgenoten om financieel onafhankelijk te blijven
- Zakelijke risico’s van (één van) de echtgenoten
- Bescherming familievermogen (erfenissen en schenkingen)
- Bescherming rechten van kinderen uit eerder huwelijk
- Schulden van één van de aanstaande echtgenoten
Huwelijkse voorwaarden hebben indirect ook invloed op de omvang van uw nalatenschap en de hoeveelheid erfbelasting die door uw nabestaanden betaald moet worden. Daarom is het verstandig om uw huwelijkse voorwaarden zo optimaal mogelijk in te richten en zo goed mogelijk te laten aansluiten op uw persoonlijke situatie.
Huwelijkse voorwaarden bij een eigen onderneming
Op de vraag welke huwelijkse voorwaarden geschikt zijn voor een ondernemer, zijn verschillende antwoorden mogelijk. Kijken naar de zakelijke risico’s is het misschien aan te raden om de niet-ondernemende echtgenoot een goede kans op een vermogensvorming of -toename te geven. Mocht het dan onverhoopt fout lopen met de onderneming, dan is het vermogen bij de echtgenoot ‘veilig’ gesteld en staat niet het gehele vermogen van beiden op het spel. Maar als het met het huwelijk mis gaat, dan kan deze keuze voor de ondernemer nare gevolgen hebben. De andere echtgenoot kan dan bevoorrecht zijn als gevolg van de huwelijkse voorwaarden en de feitelijke uitwerking daarvan. En bent u beiden in de onderneming werkzaam, dan is het maken en naleven van goede huwelijkse voorwaarden zeker van belang. Aan elke ex-echtgenoot moet een namelijk een rechtvaardig bedrag toekomen. Een partner die veel (immateriële) diensten aan de groei en bloei van de onderneming verleent, moet in een financiële regeling beloond worden. Het blijft het verstandigst om vóór het huwelijk de diverse mogelijkheden en risico’s te overwegen en zo nodig huwelijkse voorwaarden te maken.
Wat wij voor u kunnen betekenen
Bij FinaTax denken wij graag met u mee. Als gecertificeerd estate planners kunnen wij u goed adviseren over de meest optimale invulling van de huwelijkse voorwaarden voor uw persoonlijke en zakelijk situatie, ook op fiscaal gebied. En als de wet- en regelgeving, uw privé-situatie, uw vermogen of uw ondernemingsvorm verandert, denken we graag met u mee of uw huwelijkse voorwaarden nog goed bij u passen of dat ze misschien gewijzigd moeten worden.
In de aanpak van FinaTax staat een goede, persoonlijke relatie met u voorop. Bij FinaTax draait het namelijk niet alleen om de cijfers, maar juist ook om het verhaal achter die cijfers. Dus ook om u, de ondernemer. U kunt dus altijd op onze betrokkenheid, kennis en ervaring rekenen. Het traject starten we daarom in ieder geval eerst met een diepgaand intakegesprek. We leren u en uw onderneming graag kennen voordat we met uw huwelijkse voorwaarden aan de slag kunnen gaan.
Meer weten?
Wilt u meer informatie over FinaTax of over onze dienstverlening op het gebied van estate planning? Neem dan contact met ons op voor direct antwoord op uw vraag. Of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mail naar info@finatax.nl en wij nemen direct contact met u op.