Estateplanning: erfbelasting en nalatenschap

Estate planning is een combinatie van testamenten, huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract en een schenkingsplan. Daar komt van alles bij kijken: fiscale gevolgen, juridische gevolgen (regelingen), sociale gevolgen (familiesfeer) en emotionele gevolgen (bij u zelf). Dat vraagt om een gedegen afweging, waarin u alle voor- en nadelen tegen elkaar kunt afzetten. Bij het ontvangen van een erfenis gaat er een grote bijdrage naar de Belastingdienst; de zogenaamde erfbelasting. En hoe groter de erfenis, hoe meer belasting er afgedragen moet worden. Voor een nalatenschap kijken wij als estate planners hoe het opgebouwde vermogen fiscaal zo voordelig mogelijk overgedragen kan worden aan erfgenamen.  In het plan nemen we maatregelen om te zorgen dat er zo min mogelijk erfbelasting betaald hoeft te worden over de erfenis.

Geen zorgen voor later

Hoewel u er waarschijnlijk liever niet over nadenkt, estate planning voor een nalatenschap geeft wel een stuk rust als u komt te overlijden. Alle zaken zijn goed geregeld, uw nabestaanden worden dus niet met extra zorgen opgezadeld. Die hebben het dan al moeilijk genoeg. Ook voorkomt het problemen bij het verdelen van de erfenis. Ruzie om een nalatenschap komt tenslotte ook in de beste families voor. Bovendien voorkomt u met estate planning dat uw erfgenamen onnodig veel erfbelasting moeten betalen. U kunt namelijk, zonder uw totale vermogen al te veel aan te tasten, uw toekomstige nalatenschap zodanig verlagen dat daarover zo min mogelijk erfbelasting hoeft te worden betaald. Hoe we dat doen? Door in het plan zo goed mogelijk naar erf- en huwelijksvermogensrecht en fiscaal recht te kijken. Daarbij kijken we ook of de huwelijkse voorwaarden zo optimaal mogelijk zijn ingericht en bekijken we de optie om al tijdens uw leven vermogen over te dragen. Ook schenkbelasting is een onderdeel van het plan. En heeft u een eigen onderneming? Dan bekijken we ook hoe we de continuïteit van het bedrijf zo goed mogelijk kunnen waarborgen.

Wat wij voor u kunnen betekenen

Bij FinaTax denken wij graag met u mee. Als gecertificeerd estate planners kunnen wij u goed adviseren over de meest optimale invulling van uw nalatenschap in combinatie met de erfbelasting voor uw persoonlijke situatie, ook op fiscaal gebied. En als de wet- en regelgeving, uw privé-situatie, uw vermogen of uw ondernemingsvorm verandert, denken we graag met u mee of alle onderdelen van het plan nog goed bij u passen of dat er misschien aanpassingen nodig zijn.

In de aanpak van FinaTax staat een goede, persoonlijke relatie met u voorop. Bij FinaTax draait het namelijk niet alleen om de cijfers, maar juist ook om het verhaal achter die cijfers. Dus ook om u, de ondernemer. U kunt dus altijd op onze betrokkenheid, kennis en ervaring rekenen. Het traject starten we daarom in ieder geval eerst met een diepgaand intakegesprek. We leren u en uw onderneming graag kennen voordat we met uw estate planning aan de slag kunnen gaan.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over FinaTax of over onze dienstverlening op het gebied van estate planning? Neem dan contact met ons op voor direct antwoord op uw vraag. Of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Mail naar info@finatax.nl en wij nemen direct contact met u op.